Dragi prijatelji, poznanici, poznanice i nepoznanice… Nema se tu štogod previše za kazati. Možda je jedino bitno za naglasiti nevjerojatan spoj ludosti, mladosti i želje za mijenjanjem svijeta. Mongol Rally je poznata utrka koja svake godine okuplja između 200 i 300 timova avanturista iz cijelog svijeta koji se usude ono što bi se malo tko usudio; U staroj krntiji preći dužinu polovice ekvatora po starim cestama, jadnim cestama ili nikakvim cestama. Mi smo se odlučili na taj poduhvat čim smo čuli da postoji. U čemu, s kojim sredstvima i zašto pobogu??

U Jugu. Duh naše mladosti i jedne čudne prošlosti s nenadmašnom reputacijom tvori svojevrstan kult. Ili ga volite ili ga mrzite. Mi ga ni ne volimo ni ne mrzimo, ali ga smatramo vrlo intrigantnim. Osim toga sjajno se uklapa u naziv našeg tima “Alan Ford” i podsjeća na Grunfove izume. Jugo možda ne leti, ali svakako vrijedi. Barem nama. Dakle, ako ga budemo voljeli znači da još vozimo.
Pare nisu problem jer para nikad nema. 😀 Za ovo će ipak biti potrebno nešto keša. – Sama kotizacija za sudjelovanje u rally-u iznosi 6500 kuna. – Charity i briga za svijet i naše pernate prijatelje, štićenike akcije, iznosi minimalnih 10 000 kuna, a gornji iznos je – neograničen. – Gorivo za cijeli put tamo i povratak u Rijeku iznosi cca 17 000 kuna. – Vize koštaju oko 1500 kuna po osobi. – Go pro i ostale tehnikalije koje nam služe za snimanje putopisa i redovito javljanje “civilizaciji” koštaju… Pa… Nemamo pojma, al dosta. 😀 – Jugo, rezervni dijelovi i “ojačanja” automobila su tek za procijeniti – Hranu i piće rješavamo sami. Ruke, nož i par usjeva za posadit u otvore na Jugu će biti dovoljni za dostatne obroke.
Humanitarna strana. Uz regularnu fondaciju Cool Earth propisane od strane organizatora mi smo se odlučili pomagati onima na koje često nitko ne misli i ne obraća pozornost. Životinjama. I to ne bilo kojim. Pticama točnije. Postoji jedini neformalni azil u Hrvatskoj koji okuplja pernate štićenike i brine se o njima. Nalazi se u Zaprešiću i vodi ga jedna dobra staričica koja je život i imovinu posvetila zaštiti onih najslabijih. Gđa Ana Škarica nije ni svjesna još da joj namjeravamo pomoći, ali uskoro ćemo ići do nje i rado joj priopćiti vijest. Inače, zaštita životinja u Hrvatskoj je skoro u cjelosti spala na leđa volontera i dobrih duša koja nerjetko svoje kuće i stanove preobražavaju u privatne azile. Mi ovom akcijom želimo ukazati na postojeći problem i podići svijest o potrebi brige za one koji žive s nama, među nama i koji ovise u potpunosti o nama. Ne trebaju znanstveni testovi da dokažu da životinje imaju emocije. Pogledajte u oči životinje koja pati… Bit će vam jasno. Ako ste čovjek naravno. 🙂
To je to. Ova stranica će biti naša centralna info točka kojom ćemo obavještavati sve zainteresirane o napretku naše pustolovine. Nama je cilj doći do Ulan Udea i nazad. Stick around i gledajte kako nam ide. 😉 Te naravno, ako želite pomoći našem cilju sve što imate za ponuditi je dobro došlo. Lova, auto, dijelovi, savjeti… Ne ustrčavajte se, kontaktirajte nas.

Pratite našu priču i na facebooku!